112

Oldenzaler dreigde met koksmes en ontsnapte nog net aan een politiekogel

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Foto: Mark Mensink

Een 22-jarige Oldenzaler is vanmiddag veroordeeld tot 1 maand celstraf wegens de bedreiging en belediging van verschillende personen, waaronder een politieman in functie.

Beschonken, huilend en behoorlijk in de war stond Roy R. aan de deur bij zijn ex-vriendin op 24 juni van dit jaar. Daarbinnen werd stevig gedronken en op een gegeven moment liep de situatie uit de hand. Volgens 3 aanwezigen van de woning in Oldenzaal bedreigde hij hen ernstig. “Ik steek jullie allemaal in de fik” en soortgelijke verwensingen zou de verdachte in hun richting geuit hebben. Later stond hij buiten en kwam er politie op de melding af. Die zag hem met een koksmes in de hand staan en trokken daarop hun wapen. “Er had niet veel meer hoeven te gebeuren of er was misschien wel op u geschoten”, hield politierechter Maarten Koopmans hem voor. “Het gezond verstand zegevierde uiteindelijk, maar het was kantje boord.”

De ex van R., waarmee hij inmiddels weer samen is en een tweede kind mee verwacht, trok haar aangifte later weer in. De andere 2 bedreigden deden dit niet. Volgens officier van justitie Hessel Schuth maakt het geen verschil. “Natuurlijk is het zo dat er in de privésfeer iets kan veranderen. Dit maakt echter nog geen aangifte ongedaan”, vatte hij samen.

Hogere celstraf dan geëist

Advocaat Paul Droste pleitte namens R. voor meer clementie gezien diens vroege levensjaren. “Als hij hier zo zit en rustig is, is het een normale jongen. Zijn achtergrond is niettemin verre van normaal. Hij heeft altijd in instellingen gewoond, nooit in een normaal gezin. Als er dan gedronken wordt, komt dat allemaal naar boven. Zoals hij zelf al zegt ‘dan word ik een rare jongen, iets wat ik normaliter niet ben’. En als je zoiets roept, als wat hij tegen de agent zei toen die met getrokken wapen voor hem stond, dan vraag ik me af in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is. Het is één bonk ellende vanuit zijn jeugd. Hij beseft bovendien dat hij hulp nodig heeft op dit vlak en wil overal aan meewerken”, zei Droste.

Waar het OM nog 6 weken gevangenisstraf – waarvan de helft voorwaardelijk – eiste, telde de rechter hier een week extra bij op. Daarnaast kreeg de man 2 maanden voorwaardelijk opgelegd, mocht hij de komende 2 jaar nog eens in de fout gaan. Verder moet hij zich aan alle reclasseringsmaatregelen houden. Van een gesneuvelde ruit werd R. wel vrijgesproken.

Vanwege een eerdere veroordeling had R. nog een week cel als voorwaardelijke straf op zijn conto staan en aangezien hij in de proeftijd hiervoor wederom in de fout is gegaan, kreeg hij ook dat alsnog opgelegd. De advocaat van de Oldenzaler tekende na de zitting namens zijn cliënt direct hoger beroep aan. “Het is een beetje nutteloos dat hij nu 5 weken moet zitten. Die jongen heeft hulp nodig i.p.v. een straf”, aldus mr. Droste.

KiKa

De hoofdagent in kwestie die toentertijd beledigd en bedreigd werd door R. wil de hiermee samenhangende schadevergoeding van €220, zodra hij deze ontvangt, doneren aan een goed doel: KiKa. Hij verklaarde voor de rechter zeer aangedaan te zijn door de woorden die de aangeklaagde op de bewuste zomerdag tegen hem had geventileerd. De Oldenzaler bood hiervoor vandaag overigens wel zijn excuses aan.

Extra wrang is dat de agent juist vanmorgen een familielid aan dezelfde ziekte verloor die R. hem destijds op beledigende wijze heeft toegewenst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen