112

“Heling houdt een afzetmarkt voor dieven en inbrekers in stand”

Foto: Redactie

Een 31-jarige Oldenzaalse is vanmorgen door de rechtbank in Almelo veroordeeld voor de heling van een gestolen fiets. Ze moet een geldboete betalen van €100. Daarnaast kreeg ze nog €200 voorwaardelijk opgelegd, voor de duur van 3 jaren.

Chantal F. uit Oldenzaal kocht in 2015 voor ongeveer €100-€125 een fiets, waarvan zij naar eigen zeggen niet wist dat deze van diefstal afkomstig was. Officier van justitie Maarten Noordzij zette hier zo zijn vraagtekens bij. “U kocht de fiets op de parkeerplaats van een supermarkt voor ongeveer 9 keer minder dan de oorspronkelijke waarde. Dat noem ik behoorlijk naïef. Als ik naar de richtlijnen kijk, staat hiervoor een boete van €600. Ga ik rekening houden met uw persoonlijke situatie en de omstandigheden, kom ik tot de helft voorwaardelijk”, aldus Noordzij. Vervolgens zei hij vanmorgen nog – in de auto – een radiospotje te hebben gehoord waarbij de overheid (potentiële) helers waarschuwt. “Heling houdt een afzetmarkt voor dieven en inbrekers in stand.”

De advocaat van F., Marco van Leusden, droeg aan dat zijn cliënt geen financieel expert is en de fiets bovendien gebreken vertoonde toen zij deze kocht. Hij vroeg daarom vrijspraak voor haar. Politierechter Esther Bos gaf aan nog wel te geloven dat de verdachte niet wist van de diefstal. “Desondanks had ze het op basis van de prijs wel kunnen vermoeden. Kortom, u had beter moeten weten”, vatte ze samen.

Zowel F. als het OM heeft 14 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen