Inhijsen nieuwe Plechelmusklok verplaatst naar maandag vanwege slechte weersomstandigheden

Plechelmusplein
Plechelmusplein
Foto: Gemeente Oldenzaal

De nieuwe Plechelmusklok zou donderdag 21 oktober bovenin de Oldenzaalse basiliektoren gehesen worden.

De weersvoorspellingen zijn echter ongunstig en met name de voorspelde windstoten gooien roet in het eten. Staalbouw Twente en Kuiphuis Kraanverhuur achten het niet verantwoord om het hijsen van de 3.890 kg zware klok morgen door te laten gaan. Gezamenlijk met de Stichting Scholtenhaer en de gemeente Oldenzaal is besloten om het inhijsen te verplaatsen naar maandag 25 oktober. “Veiligheid gaat voor alles”, aldus voorzitter Anton Reef jr. van Stichting Scholtenhaer.

De afgelopen weken zijn alle voorbereidingen getroffen voor de komst van de klok. “Alle betrokken partijen hebben prachtig werk geleverd de afgelopen tijd en alles is klaar voor de komst van de klok. Alleen zit nu het weer helaas tegen, de wind is te onstuimig, de voorspelde windstoten te hard. We nemen uiteraard geen enkel veiligheidsrisico en daarom is vanochtend besloten om het inhijsen te verplaatsen naar maandag 25 oktober”, vertelt Reef.

Belangstellenden kunnen op het St. Plechelmusplein dit historische moment bijwonen. De luidbalk zal om 10 uur naar boven gaan en rond 12 uur volgt de klok. De Oldenzaalse stichting Scholtenhaer heeft een luidklok geschonken aan de gemeenschap van Oldenzaal. Deze op ambachtelijke wijze gegoten klok heeft de naam Plechelmus gekregen. Alle werkzaamheden vinden in nauwe afstemming met de gemeente Oldenzaal plaats, de eigenaar van de Plechelmustoren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen