Meevallers drukken gemeentelijke financiën in het groen

Foto: FreeImages/Dennis Bos

Net als vele andere gemeenten verkeert Oldenzaal al jaren financieel gezien in zwaar weer, met name door de kosten voor de uitvoering van Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet.

En ook al lijkt het Rijk een beetje te bewegen, de vergoedingen blijven tot nu toe ontoereikend om deze kosten te dekken. Om de begroting in balans te krijgen en het gemeentelijk spaarpotje op peil te houden is het Oldenzaalse college van burgemeester en wethouders flink aan het bijsturen. Om de komende jaren het hoofd boven water te kunnen houden blijft dat bittere noodzaak, laat de gemeente weten.

Meevallers

Het jaar 2020 zou volgens de financiële voorspellingen afgesloten worden met een stevig tekort. Door enkele incidentele meevallers kan het jaar toch met een positief resultaat (1.238.000 euro) afgesloten worden. Het voordelige resultaat wordt gedeeltelijk veroorzaakt door (nog) niet uitgegeven compensatiegelden voor de geleden coronaschade. In 2020 heeft de gemeente voor de compensatie van de gevolgen van de coronacrisis een totaalbedrag van (afgerond) 1.471.000 euro van het Rijk ontvangen.

Het nog beschikbare geld (816.000 euro) is bestemd voor de aanpak van de toekomstige gevolgen van de coronacrisis. Binnen het sociaal domein zijn er meevallers, doordat er incidentele extra inkomsten zijn voor beschermd wonen en de bijstand.

Einde nog niet in zicht

Het college biedt eind mei de gemeenteraad de jaarstukken aan en legt hiermee financiële en inhoudelijke verantwoording af over het jaar 2020. Voor de komende jaren blijft het, ondanks dit incidentele positieve resultaat, een opgave de begroting sluitend te houden met alle onzekerheden die er op dit moment zijn.

“Er zijn al stappen gezet in het herstel van de financiële situatie en er is vooruitgang geboekt door de ingezette bezuinigingen.” Het college erkent ook de stevige afhankelijkheid van externe factoren, waaronder de ontwikkeling van de economie en de coalitieonderhandelingen van de regering. Hieruit zal blijken hoe de gemeenten in de toekomst gecompenseerd worden voor de uitgaven in het sociaal domein. In de kadernota zal het college financieel vooruitkijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen