College beperkt verbouwing van sportcentrum Vondersweijde en bespaart 4 miljoen euro

Foto: AGS Architects

Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen voor de revitalisatie van sportcentrum Vondersweijde opnieuw bekeken vanwege de benodigde bezuinigingen.

Alle mogelijke scenario’s voor het sportcentrum zijn nog een keer bestudeerd: van een maximale revitalisatie tot een sluiting. Daarbij is gekeken naar de
maatschappelijke en financiële effecten. Het college gaat voor de zogenaamde minimale variant. “In deze tijd van bezuinigingen vinden we het niet verantwoord om een maximale investering in de vernieuwing van het sportcentrum te doen”, aldus sportwethouder Rob Christenhusz. “Wel moet er natuurlijk het nodige onderhoud worden gepleegd om iedereen veilig en gezond te laten sporten en zwemmen. Dit gaan we dan ook zeker doen. Daarnaast plaatsen we een overkapping bij het buitenzwembad.”

Vanwege een grote bezuinigingsronde is het revitaliseren van sportcentrum Vondersweijde opnieuw tegen het licht gehouden. Uit een onderzoek naar de
verschillende scenario’s blijkt dat op dit moment een aangepaste verbouwing het meest voor de hand ligt. In plaats van de oorspronkelijke 8,3 miljoen euro bedraagt de verbouwing dan zo’n 4,5 miljoen euro.

Plannen:

  • Het buitenbad wordt volledig overdekt, waardoor het wateroppervlak van het recreatiebad wordt uitgebreid;
  • de belangrijkste installaties worden vervangen, zoals de beweegbare bodem;
  • de sportvloer wordt gerenoveerd. Er wordt een nieuwe sportlaag aangebracht op de vloer;
  • het dak wordt vervangen;
  • de speelelementen van het peuterbad worden vervangen;
  • de vloeren van de kleedruimten en van de horeca worden vervangen.

Daarnaast is gekeken naar een duurzame investering. Door het buitenbad te overkappen wordt bespaard op de energie, omdat er geen warmte verloren gaat. In het oorspronkelijke ontwerp zou ook de horeca en de entree worden aangepakt. Deze blijven in het voorgestelde scenario ongewijzigd.

De medewerkers van Sport Oldenzaal en de gebruikers zijn geïnformeerd over de scenario’s.

Toekomst

Met deze aanpassingen kan het sportcentrum in ieder geval tot en met 2026 open blijven. Daarna zijn nieuwe financiële middelen nodig. Hoe de toekomst van het sportcentrum er na 2026 uit gaat zien, wordt tegen die tijd opnieuw bepaald.

Op 28 juni neemt de gemeenteraad een besluit over het voorgestelde scenario.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen