Meer groen in Oldenzaal door gevel- en boomspiegeltuintjes

Foto: Freeimages.com/Ndelao

Per heden mogen Oldenzalers geveltuintjes aanleggen, een boomspiegeltuintje ‘adopteren’ en bloembakken voor de gevel in de openbare ruimte plaatsen.

Het college besloot dit toe te staan en heeft hiervoor spelregels vastgesteld. Het doel is om de straten in Oldenzaal nog mooier en groener te maken. Het verfraait niet alleen de straten, het is ook goed voor de biodiversiteit.

Wens

De gemeente komt ermee tegemoet aan de wens om straten groener te maken, één van de resultaten van de duurzaamheidssessie van Boeskoolhart,. Hiervoor waren alle inwoners en partners van uitgenodigd om op meerdere thema’s, waaronder duurzaamheid, een bijdrage te leveren aan het binnenstadplan. Natuurlijk gelden de spelregels niet alleen voor de binnenstad, maar voor alle wijken.

De spelregels gaan bijvoorbeeld over het niet belemmeren van het verkeer, de afmetingen van de geveltuintjes en geschikte beplanting en onderhoud voor kleine tuinen.

Geveltuintje

Een geveltuin is een smalle strook groenvlak langs de gevel, muur of schutting van de woning, met een maximale diepte van 45 cm (anderhalve stoeptegel). Door het planten van één of meerdere planten krijgt de straat direct een heel andere sfeer en komt er meer groen in de straat. Zeker als dit door een aantal bewoners gezamenlijk wordt opgepakt.

Staan er bloemen in het geveltuintje, dan trekken die ook vlinders, insecten en vogels aan. Belangrijk is wel dat er minimaal 1,2 m ruimte overblijft op de stoep voor de woning voor de toegankelijkheid van rolstoelen en kinderwagens.

Een boomspiegeltuin is een tuintje op het stukje grond aan de voet van een boom die in de verharding van een stoep of straat staat. De straat krijgt daarmee een meer verzorgde en kleurrijkere uitstraling.

Aanvragen en meer informatie

Meer informatie, de spelregels en het aanvraagformulier voor het aanleggen van een geveltuintje, het adopteren en onderhouden van een boomspiegeltuintje en het plaatsen van bloembakken in de openbare ruimte rond de woning staat op www.oldenzaal.nl/zelfdoeninhetgroen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen