Gemeente: Financiële vooruitzichten niet goed en maatregelen onontkoombaar

Foto: FreeImages.com/Isadora Lollo

Het college van burgemeester en wethouders maakt zich grote zorgen over de financiële toekomst.

Waar veel andere gemeenten al eerder in zwaar weer kwamen, kon Oldenzaal financieel gezond blijven door een goede uitgangspositie, maar na een aantal tegenvallers laat de jaarrekening 2018 een negatief resultaat zien van 550.000 euro.

“Dat tekort is op te vangen, maar belangrijker is het besef dat de toenemende kosten in het sociaal domein – met name voor jeugdzorg en de uitvoering van de Wmo – ook voor Oldenzaal niet meer op te vangen zijn. De uitgaven van de gemeente op dit terrein staan niet meer in verhouding tot de inkomsten”, zo laat het bezorgde gemeentebestuur weten. “De financiële vooruitzichten zijn niet goed en maatregelen onontkoombaar.”

Het college biedt eind mei de gemeenteraad de jaarstukken aan en legt hiermee financiële en inhoudelijke verantwoording af over het afgelopen jaar.

‘De bakens verzetten’

Het college inventariseert en analyseert nu welke gevolgen dit financiële tekort voor Oldenzaal heeft en onderzoekt de mogelijkheden om de bakens te verzetten. Hiervoor ontwikkelt het college diverse oplossingsrichtingen. Die zullen eind juni bij het aanbieden van de Kaderbrief worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Ontwikkelingen sociaal domein

Doordat enkele jaren geleden een aantal taken binnen het sociaal domein van het Rijk naar de gemeenten zijn overgeheveld heeft dit beleidsveld zich ontwikkeld tot het, budgettair gezien, meest omvangrijke beleidsveld van Oldenzaal (40 miljoen euro op een begroting van 90 miljoen euro). “Daarnaast wordt steeds duidelijker dat de gemeente slechts voor een deel invloed heeft op de financiële ontwikkelingen op dit terrein. Inwoners hebben recht op zorg, ook al is het budget op. In sommige gevallen bepalen externe partijen welke zorg wordt aangeboden en krijgt de gemeente daar achteraf de rekening voor. Hoeveel cliënten hiervan gebruik gaan maken is niet te voorspellen”, aldus de burgemeester en wethouders. De collegeleden laten weten bewust in te zetten op preventieve maatregelen om meer zorgkosten te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen