Starterslening voor toetreders woningmarkt

Foto: CC0

Het college stelt de gemeenteraad voor om de Starterslening in te voeren, een lening die starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid biedt om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen.

Veel gemeenten met een beperkt aanbod aan koopwoningen voor starters, zoals ook in Oldenzaal het geval is, hebben de Starterslening ingevoerd. Dit om de kansen van jongeren en starters op de koopwoningmarkt te vergroten gelet op de sterk stijgende huizenprijzen. Zo wordt de eerste stap op de koopwoningmarkt voor deze jongeren en starters toch mogelijk.

Invoering

Het college streeft ernaar om per 1 april de Starterslening in te voeren. Dit is een aanvullende lening bovenop de gewone (eerste) hypotheek. Deze aanvullende lening kan het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek die een bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kopen.

Iedere Oldenzaler die nog niet eerder een woning heeft gekocht, kan het aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een Starterslening mag de koopsom van de woning niet hoger zijn dan de Nationale Hypotheek Garantie-
grens.

De hoogte van de Starterslening bedraagt maximaal 20% van deze NHG-grens (op dit moment is de grens 290.000 euro) met een maximum te lenen bedrag van 35.000 euro.

Aanvragen?

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voert de Starterslening uit. Op de website van SVn kan men zien in welke gemeenten een Starterslening kan worden afgesloten en onder welke voorwaarden. De betreffende gemeente verstrekt het aanvraagformulier waarna SVn de aanvraagprocedure, de financiële toets en het verstrekken van de lening verzorgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen