Oldenzaalse ‘sportformateur’ op komst

Foto:

Met de handtekeningen van Herman Kemna (OHC Bully), Yuri Liebrand (VV Pollux), Ilija Melisie (Sport Oldenzaal) en burgemeester Patrick Welman komt de aanstelling van een ‘sportformateur’ voor Oldenzaal een stap dichterbij.

De gemeente diende vorige week de intentieverklaring in bij het ministerie om zo’n formateur vergoed te krijgen. De sportformateur – een idee van sportminister Bruno Bruins – zorgt ervoor dat er een lokaal sportakkoord wordt opgesteld. Zodra Oldenzaal een sportakkoord heeft, ontvangt de gemeente 40.000 euro als uitvoeringsbudget. De taken van de sportformateur en de adviseur maatschappelijke vitaliteit worden gecombineerd belegd bij een en dezelfde persoon.

De ambitie van de minister sluit naadloos aan op de doelen van het Oldenzaals college. “Ons doel is om álle inwoners te laten genieten van sport en beweging. Daarom willen we het beschikbare geld investeren in sportverenigingen en samen met de verenigingen invulling geven aan de sportakkoorden”, aldus sportwethouder Rob Christenhusz.

Het landelijke sportakkoord sluit ook aan op de regionale visie Sport en bewegen (december 2017) en daarom is afgesproken dat de gemeenten in Twente 10% van hun formateursbudget beschikbaar stellen voor een regionale sportformateur. Voor de aanstelling van de sportformateur stelt de minister eenmalig 15.000 euro beschikbaar. In mei neemt het ministerie een besluit over de sportformateurs.

Sportminister Bruno Bruins heeft in de zomer van 2018, samen met sport, gemeenten en maatschappelijk betrokken partners, een Nationaal Sportakkoord gesloten. Hoofddoel is om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Het realiseren van deze ambities gebeurt op lokaal niveau door gemeenten, sport- en beweegaanbieders en andere (potentiële) partners.

De minister wil de uitvoeringsplannen laten vastleggen in lokale sportakkoorden. Het geld dat hiervoor beschikbaar is (in totaal 40.000 euro) moet de gemeente binnen twee jaar investeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen