Profielschets voor nieuwe burgermoeder of -vader is gereed

Gemeentevlag van Oldenzaal
Gemeentevlag van Oldenzaal
Foto: YouTube

Eind dit jaar treedt er een nieuwe burgemeester aan voor de gemeente Oldenzaal.

Welke eigenschappen moet de nieuwe burgemeester van Oldenzaal hebben en welke rol moet hij of zij vervullen in onze stad? Ruim 600 inwoners van Oldenzaal hebben op deze vragen antwoord gegeven via de online peiling die onlangs is uitgevoerd.

De antwoorden zijn als input gebruikt voor de profielschets die op 4 juni ter vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad. De Commissaris van de Koning neemt dit profiel vervolgens in ontvangst. Voor 80% van de respondenten zijn de eigenschappen betrokken en betrouwbaar belangrijk. Ook zal de nieuwe burgemeester integer, verbindend en daadkrachtig moeten zijn. De rol als verbinder, bewaker van de bestuurlijke kwaliteit en burgervader/- moeder zijn volgens de respondenten het belangrijkst.

De respondenten vinden daarnaast dat de burgemeester een sociaal gezicht moet hebben, communicatief vaardig, toegankelijk, benaderbaar en zichtbaar moet zijn. Zij verwachten dat de burgemeester iemand is die tussen de mensen staat. Ook zal de burgemeester gevoel moeten hebben voor de lokale en Twentse culturele identiteit, hierbij worden woorden genoemd als Bourgondisch, Twents (taal), carnaval en humor.

Volgens de respondenten zal een burgemeester vernieuwend (bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid) en creatief moeten zijn en een uitgebreid netwerk hebben. Ze verwachten iemand die boven de partijen staat en die opkomt voor de belangen van de stad.

Jeugdraad: betrokken en geïnteresseerd

Ook vanuit de Jeugdraad Oldenzaal is een bijdrage geleverd voor het opstellen van de profielschets. Zij noemden bijvoorbeeld de betrokkenheid bij de lokale samenleving, interesse hebben in mensen, integer zijn, waardering hebben voor de jeugd, Oldenzaal goed kennen en praktijk ervaring hebben.

De jeugdraad vindt het ook van belang dat de burgemeester zichtbaar is in de stad door het bezoeken van sportclubs en maatschappelijke instellingen.

Vervolgproces

Op 4 juni wordt de profielschets, in bijzijn van de Commissaris van de Koning, definitief vastgesteld door de gemeenteraad. Op 8 juni wordt de vacature opengesteld en zullen aan de hand van de profielschets kandidaten worden geselecteerd.

De kandidaten worden vervolgens voorgesteld aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Oldenzaal. De commissie gaat in gesprek met de kandidaten en doet daarna een voordracht aan de gemeenteraad. Dit doet de uiteindelijke voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken.

De benoeming van de nieuwe burgemeester wordt eind dit jaar verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen