Wat kost de aanleg van een mooie tuin?

Foto: Woods and Colors

Als je een nieuw huis koopt, dan is er aan de tuin vaak niets gedaan. Als je geluk hebt ligt er een rijtje tegels, zodat je vanuit je huis de schuur en de steeg achter je huis kunt bereiken. De rest is aan de nieuwe eigenaren.

Veel mensen vinden het een hele klus om een tuin aan te leggen. Dat is ook best lastig, zeker als je niet heel veel verstand van planten hebt. Want welke planten, struiken en eventueel bomen kun je in je tuin planten? Dat is afhankelijk van de soort grond waar de tuin op ligt, de hoeveelheid zon en de hoeveelheid tijd die je aan je tuin wilt en kunt besteden.

De tuinafscheiding

Naast een mooie tuin wil je natuurlijk ook een passende tuinafscheiding. Hiervoor kun je Zweeds rabat gebruiken. Hiermee kun je een degelijke en duurzame afscheiding maken voor je tuin. Het fijnst is het natuurlijk als je kunt samenwerken met de buren zodat er eenheid is in de tuinafscheiding. Als het niet lukt om afspraken met je buren te maken is het belangrijk dat je de tuinafscheiding niet op de erfgrens plaatst maar op je eigen grond. Doe je dat niet dan kan er later onenigheid ontstaan over het eigendom en over het onderhoud.

Het kostenplaatje

Materialen zoals hout zijn niet goedkoop. Dat komt omdat ze duurzaam moeten worden geproduceerd. Dat kost nu eenmaal meer geld. Bij Wood and Colors kun je volop inspiratie opdoen voor een mooie natuurlijk ogende tuin. Voordat je inkopen gaat doen is het belangrijk om een begroting te maken van de totale kosten. Het zou immers heel onhandig zijn als halverwege de aanleg van je tuin het geld op is. Bedenk ook dat planten in sommige delen van het jaar duurder zijn dan in andere. In de winter je tuin aanleggen is sowieso natuurlijk niet aan te raden, op het leggen van een tuinpad na of het plaatsen van een schutting. Een tuin aanleggen kun je het beste doen in het voorjaar of het begin van de zomer. Vaste planten krijgen dan voldoende kans om te wortelen zodat ze goed de winter door komen.

Onderhoudskosten als je tuin is aangelegd

Het is niet zo dat je tuin niets meer kost als die eenmaal is aangelegd. Sommige planten leven maar een paar jaar. Or vriezen dood tijdens een strenge winter. Planten kunnen ziek worden en daardoor afsterven. En misschien wil je op een gegeven moment eens wat anders. Maar feit is wel dat als de tuin eenmaal is aangelegd je de grootste kostenpost wel hebt gehad. De meeste schuttingen gaan tientallen jaren mee. De bestrating hoeft wellicht nooit meer vernieuwd te worden. Voor het jaarlijkse onderhoud kun je een potje aanleggen zodat je de tuin bij de start van de lente weer gezellig kunt maken als je weer wat vaker buiten bent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen