‘Ondergronds is het een drukte van belang in Twente’

Foto: Buurtschap de Maurik

Overheid, inwoners, bedrijven en wetenschap trekken samen op om het mozaïek van belanghebbenden in de ondergrond en bodem in kaart te brengen.

Het is weliswaar onzichtbaar, maar ondergronds is het een drukte van belang in Twente: funderingen, tunnels, leidingen, boringen, zoutwinning, waterwinning, nuttige bodembeestjes en bodemenergie. Deze ondergrond biedt volgens de gemeenten kansen bij de realisering van Twentse ambities op het gebied van groen, voedsel, water, energie, wonen, ondernemerschap en klimaatbestendigheid. Ook bij verduurzaming speelt de ondergrond een steeds belangrijker rol, bijvoorbeeld voor de winning van aardwarmte, de opslag van stoffen en de winning van drinkwater.

Met het toenemen van de ondergrondse drukte in de afgelopen decennia, is tegelijkertijd het eigenaarschap hiervan ook complexer geworden. In Onder Twente trekken de Twentse gemeenten samen op als het gaat over de ondergrond en bodem. Zo krijgen ze samen meer kennis over en grip op activiteiten in de ondergrond. “De bodem is letterlijk en figuurlijk de grond onder onze voeten en onder ons bestaan: we leven erop en we leven ervan. Goede keuzes maken voor de toekomst waarbij een gezonde balans blijft bestaan is belangrijk voor Twente en zijn inwoners”, laat de organisatie weten.

Bijeenkomst

Onder Twente opent op donderdag 2 november, van 15.00-18.00 uur, voor de allereerste keer de deuren van het Twents Bodem Café. Speciaal voor deze eerste editie werken ze samen met Soils 2 Meet van het landelijke initiatief Bewust Bodemgebruik. Het event vindt plaats bij het karakteristieke Stadslab Indië in Almelo. Doel van deze bijeenkomst is het creëren van ontmoetingen waardoor nieuwe inspiratie en verbindingen ontstaan, en ideeën en ambities een vlucht kunnen nemen. Het is gratis toegankelijk. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Wie een goed initiatief of hulpvraag kent dat zeker aan bod moet komen en dit wil delen met de rest van Twente kan contact opnemen via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen