Extra activiteiten, waaronder een verhalendag, voor viering 75 jaar vrijheid

Foto: FreeImages.com/Marco Michelini

Op 2 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Oldenzaal bevrijd is van de nazi’s en in dit jubileumjaar worden extra activiteiten georganiseerd om deze bevrijding te vieren en slachtoffers te herdenken.

Het lokale Comité Nationale feest- en gedenkdagen is al enige tijd bezig met de voorbereidingen voor het jubileumjaar 2020. De start is op 21 september 2019 met een Verhalendag in het stadhuis, georganiseerd door een speciale werkgroep. Ondermeer via een website en een lesprogramma worden de Oldenzaalse verhalen over de oorlogstijd gedeeld en vastgelegd voor de toekomst.

Het college van burgemeester en wethouders komt met een raadsvoorstel om eenmalig een bedrag van € 15.000 beschikbaar te stellen aan het Oldenzaalse Comité Nationale feest- en gedenkdagen, voor de organisatie van extra activiteiten in het jubileumjaar. Dit voorlopige programma bestaat uit diverse exposities, concerten en natuurlijk herdenkingsbijeenkomsten. Het college wil de uitvoering van het programma graag ondersteunen. “Wij vinden het van belang dat iedereen zich bewust is van de waarden als vrede, vrijheid, democratie en (rechts)gelijkheid”, zegt burgemeester Patrick Welman. “Daarom willen we zoveel mogelijk mensen laten deelnemen aan onderdelen van het Oldenzaalse programma 75 jaar vrijheid in 2020.”

Naast het beschikbaar stellen van subsidie ondersteunt de gemeente het comité bij het aanschrijven van externe fondsen en subsidies bijvoorbeeld bij de provincie Overijssel en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Het comité bestaat uit een aantal betrokken vrijwilligers onder andere van de stichting Oranjefeesten Oldenzaal en de stichting Veteranen Oldenzaal en de gemeente Oldenzaal.

Verhalendag

Henk Winkelhuis van de werkgroep: “Een manier om het stokje door te geven is door verhalen te vertellen van ‘gewone Oldenzalers’ in de Tweede Wereldoorlog. We zijn al een aantal maanden met een enthousiaste werkgroep bezig om verhalen te verzamelen. Maar ongetwijfeld zijn er nog veel verhalen die nog verteld zouden moeten worden. We nodigen alle Oldenzalers uit om die verhalen te komen vertellen.”

Op zaterdag 21 september aanstaande organiseert de werkgroep, in samenwerking met het Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen, de bibliotheek en het Palthehuis, van 10-13 uur een verhalendag in het stadhuis. Onder het motto Een oorlogsverhaal in Oldenzaal krijgen mensen de gelegenheid hun verhaal te vertellen. Desgewenst kunnen mensen in de trouwzaal ook hun verhaal voor de camera vertellen. Een verhaal dat verteld moet worden en bewaard moet blijven. Het liefst al vastgelegd op schrift of met materiaal. Dat kan bijvoorbeeld een foto zijn. Maar ook zonder foto of zonder ‘papier’ is iedereen uiteraard van harte welkom om zijn of haar verhaal te vertellen.

In de hal van het stadhuis zullen die zaterdag ‘schrijvers’ luisteren en schrijven. Later zullen zij het verhaal verder uitwerken. Vervolgens zal het na goedkeuring door de verteller en een historische check digitaal worden vastgelegd op een speciale website. Mensen die hun verhaal niet die dag kunnen vertellen, mogen contact opnemen met Maartje Kamp ([email protected] of 0541-512516) van de Oldenzaalse bibliotheek. Zij zal verzorgen dat diegene op een ander moment het verhaal kan delen.

De 10 meest aansprekende Oldenzaalse oorlogsverhalen zullen worden herschreven voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs, zodat deze verhalen nog beter leesbaar zijn voor deze jeugdige lezers. Daarnaast zullen medewerkers van het Palthehuis van 5 van deze verhalen lesbrieven maken. Ook de digitaal opgeslagen verhalen kunnen door basisscholen én voortgezet onderwijs gebruikt worden om leerlingen met het thema vrijheid te laten werken.

Het verzamelen en doorgeven van de Oldenzaalse oorlogsverhalen is een manier om stil te staan bij het vieren van 75 jaar vrijheid in Oldenzaal. Daarnaast is het één van de manieren waarop inwoners de komende jaren het stokje van vrijheid door gaan geven aan de jeugd.

Programma in ontwikkeling

Bij de opzet van het verdere activiteitenprogramma voor 2020 wil het comité graag een verbinding maken tussen het verleden, heden en de toekomst. Naast het jaarlijkse programma zoals de Dodenherdenking en de Veteranendag worden er extra activiteiten georganiseerd om de boodschap van vrijheid over te dragen. Hierbij is extra aandacht voor de veteranen en militairen die tegenwoordig nog strijden voor vrijheid ergens op de wereld. Samen met veel betrokken partijen waar onder het onderwijs en culturele instellingen wil het comité een programma samenstellen waarbij voor alle leeftijden iets interessants te doen is.

Het programma is nog in ontwikkeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen