Problemen voor starters op de Oldenzaalse woningmarkt door strenge hypotheekregels

Foto: CC0

Er zijn in Oldenzaal voldoende kansen voor jongeren, maar door landelijke trends op de woningmarkt komt dit onder druk te staan.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de Oldenzaalse koop- en huursector, in opdracht van de gemeente. Adviesbureau Companen voerde dit uit.

Laat uit huis

Ook blijkt dat de jongeren redelijk laat op zichzelf gaan wonen. Van de groep 20-24 jarigen is meer dan de helft thuiswonend. Daarmee sluit Oldenzaal aan bij de (landelijke) trend dat jongeren langer thuis wonen, voordat zij op zich zelf gaan wonen. Voor studerende jongeren heeft dit grotendeels te maken met veranderingen in de studiefinanciering, maar ook bij niet-studerende jongeren zijn financiële motieven erg belangrijk. Jongeren die wél op jonge leeftijd Oldenzaal verlaten, verhuizen meestal naar studentensteden.

Gehecht aan Oldenzaal

Een meerderheid van de Oldenzaalse jongeren verhuist binnen de stad, die daarbij vooral gericht zijn op het kopen van een woning. In de praktijk vinden zij zo’n eerste zelfstandige woonruimte echter meestal in de particuliere of sociale huursector. De prijzen op de sociale huurmarkt blijken goed aan te sluiten bij het (lagere) inkomen van deze groep woningzoekenden.

De koopmarkt in Oldenzaal is gevarieerd en geschikt voor jongeren, omdat er veel betaalbare huizen worden aangeboden (tot 200.000 euro). Naarmate het inkomen hoger is, neemt de leencapaciteit toe en behoren woningen boven de 200.000 euro ook tot de mogelijkheden. Echter, door strengere regelgeving op de hypotheekmarkt hebben koopstarters het niet gemakkelijk; vooral voor alleenstaande jongeren is een dergelijke financiering uitdagend.

Presentatie

De onderzoekers presenteren ook een aantal aanbevelingen, zoals maatregelen om het woningaanbod verder te verbreden, arrangementen gericht op starters als de starterslening, woningtoewijzingsregels in de sociale huursector en verbeteringen in dienstverlening en communicatie. De resultaten van het onderzoek en deze aanbevelingen worden op maandag 9 september in het politiek forum gepresenteerd. Belangstellenden, in het bijzonder jongeren en starters op de woningmarkt, zijn daarbij van harte welkom.

Op basis van de bespreking in het forum komt het college later dit jaar met een voorstel voor verbeteringen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen