Vitens zet mogelijk UV-stralen in om waterkwaliteit nog extra te verbeteren

UV-installatie
UV-installatie
Foto: Vitens

Het kookadvies dat Vitens afgelopen dinsdag opnieuw heeft moeten afgeven voor de gemeenten Losser en Oldenzaal alsmede een flink deel van Dinkelland, blijft nog van kracht tot in elk geval zondagavond 19 september 2021.

“De testuitslagen uit de waterreservoirs en het leidingnet laten goede resultaten zien. Hieruit blijkt namelijk dat er geen bacterie meer in het water zit. Dat is heel goed nieuws. We wachten de laatste uitslagen daarvan nog af. Daarom blijft het kookadvies van kracht”, aldus manager Hester Latenstein van Voorst. “We nemen nu geen enkel risico meer. We hebben daarom een UV-installatie in de transportleiding gebouwd. We willen natuurlijk zeker weten dat bij deze werkzaamheden geen vervuiling in het leidingnet terecht is gekomen. Dat testen we zorgvuldig volgens wettelijke richtlijnen. De laatste uitslagen daarvan verwachten we zondagavond. De ingebouwde UV-installatie staat stand-by en kunnen we direct aanzetten als daar aanleiding toe is. Want we blijven uiteraard monsters nemen.”

UV-installatie

“Tot slot sta ik nog even stil bij de werking van de UV-installatie, die we stand-by hebben staan. Het UV-licht breekt het DNA van een eventuele aanwezige bacterie af. De bacterie kan zich dan niet meer vermenigvuldigen én heeft geen schadelijke werking meer”, licht Latenstein van Voorst toe. “Een eventuele bacterie die via de transportleiding in het leidingnet terechtkomt, krijgt door het UV-licht dus geen enkele kans om schade aan te richten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen